Maandag 13/09/2011

Van Wondelgem naar Schoten

In de garage staat de SANTOS 2.8 ALU TM gepakt, gezakt en gewogen klaar voor de testtrip van twee weken. Zijn gewicht: 32 kg op de achteras en 10 kg op de voorste. Het is de allereerste keer dat een trip met een gewicht van 42 kg op de fiets aangevat wordt en het gedrag van de fiets zal waarschijnlijk wel wennen zijn. Voorlopig wordt geopteerd om zonder voortassen te rijden gezien het totale gewicht beperkt blijft door het ontbreken van kampeermateriaal. Alle overnachtingen zijn immers gepland in B&B’s.

Na een onrustige nacht, een viertal “laatste” controles en een goede knuffel van mijn echtgenote stap ik op de fiets om tot bij Michel te rijden. Tijdens die drie kilometer schieten mij een dertigtal doemscenario’s door het hoofd variërend van klapbanden in afdalingen, accidenten met auto’s, diefstallen van fietsen, ontploffende drinkbussen, …

Bij Michel wordt de GPS opgestart en om 0905hr duwen we ons ros de baan op. Op het laatste nippertje beslist Michel om zijn huissleutels thuis te laten, een vergissing blijkt later.

84,7 kilometers dien vandaag afgelegd te worden. Een uitdaging voor Michel die er nog nooit meer dan 60 kilometer op de fiets afgelegd had. Hij zal zijn record dus gevoelig scherper stellen in de komende uren en de volgende dagen zal hij dat nog een paar keer doen. Wijselijk verzwijg ik hem dat de start van de trip berekend was vanaf het Wilsonplein in hartje Gent en dat de kilometers tot daar er nog niet bijgeteld zijn. Kwestie van het moraal niet onnodig aan te tasten. Vanaf de Jan Delvinlaan volgen we het uitgetekende parcours dat grotendeels naast de Schelde loopt. In totaal zullen we zevenmaal de Schelde oversteken waarvan driemaal met de veerboot.

In Vlassenbroek laat de GPS ons een paar keer in de steek en worden enkele honderden meters teveel gefietst. Een kniesoor die daar een punt van maakt, het hoort er allemaal bij. Aan het veer Van Hamme wordt in afwachting van het aanmeren van de overzet een koffie genuttigd.

Michel komt tot de vaststelling dat de sleutel van zijn robuuste ABUS-fietsslot aan zijn sleutelbos hangt die nu thuis op de tafel ligt. Het slot zit op zijn plaats maar is dus nutteloos tenzij als verdedigingswapen tegen nieuwsgierig loslopende stieren. Het vooruitzicht om meer dan 1000 kilometer anderhalve kilogram hoogwaardig maar nutteloos staal mee te sleuren maakt je niet vrolijk. Vanaf Driegoten tot Rupelmonde volgen we de fietspaden die parallel met de Schelde lopen. Ze zijn verkeersvrij en geasfalteerd zodat het fietsen hier moeiteloos verloopt. De Westenwind blaast ons naar het doel en dat zou de volgende dagen zo moeten blijven volgens de weersvoorspellingen.

Getijdemolen in Rupelmonde

Een kleine stop in Rupelmonde geeft de gelegenheid om een foto van de getijdenmolen te maken.

Het Veer van Bazel – Hemiksem brengt ons voor de laatste keer over de Schelde die dag en daarmee definitief in de provincie Antwerpen. Onze zitvlakken beginnen langzaamaan toch gevoelig te worden maar dat zou de volgende dagen moeten overgaan …, hopen we toch.

Om 1715hr komen we aan in de B&B “De Groene Oase” in Schoten. De smalle trap naar het tweede verdiep kan ons niet bekoren. Na bijna honderd kilometer is het gesleur met de Ortlieb-tassen niet onze favoriete bezigheid. De douche en de mooie badkamer daarentegen maken veel goed.

Een uitstapje te voet naar het centrum van Schoten brengt ons bij onze avondmaaltijd in de plaatselijke pizzeria wat niet als een succes kan bestempeld worden. Een paar honderd meter verder vinden we, op aanraden van onze gastvrouw van de B&B, wel het zeer gezellig café “Den Trol”. Omdat we pas morgen de eerste abdij zullen kruisen besluiten we de dag hier af te ronden met twee trappisten: een Westmalle Dubbel en een Westmalle Tripel vinden hun uiteindelijke bestemming.

Zolderkamer in de B&B

Geproefde bieren:

  • Westmalle Dubbel (7,0% alcohol)
  • Westmalle Tripel (9,5% alcohol)

Bekijk hier de rit in detail op Komoot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *