Dinsdag 14/09/2011

Van Schoten naar Tilburg

Het ontbijt in “De Groene Oase” is volledig en goed en om 0900hr zitten we op de fiets.

Eerste opdracht: de voorraad water aanvullen, goed blijven drinken is immers belangrijk. Al na de eerste meters valt op dat het zitvlak niet gevoelig meer is, het is nu vervangen door pijn. Nog steeds hebben we de hoop dat deze na een paar dagen zal verdwijnen.

De eerste kilometers voeren ons door een villawijk waar elke villa groter en duurder lijkt dan de vorige. Crisis? Waar? Alleszins niet in Schoten. Pas vanaf Gravenwezel beginnen de huizen terug normale proporties aan te nemen.

Om 1030hr bereiken we ons eerste hoofddoel: de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle. De fietsen worden links en rechts opgesteld om de foto te nemen die zal dienen als bewijs aan onze partners dat we wel degelijk op “Trappistentoer” waren.

De legende van de “trappistenpijpleiding” tussen de abdij en de uitspanning wordt nog eens opgerakeld. Ik steek mijn scepticisme niet onder stoelen of banken. Het is gewoon technisch niet mogelijk om dergelijk bierlijn voor een café te verwezenlijken, het dagelijks verlies zou gigantisch zijn.
Maar wat blijkt, die pijpleiding was er vroeger wel degelijk, maar voor water.
Een half uurtje later bestelt Michel in de café een “Westmalle half/half”. Deze is samengesteld uit de helft Westmalle dubbel en de helft tripel. Een eerste slok doet ons de ogen opensperren. Kan dit? Deze samenstelling smaakt overwegend naar … grenadine! De ober wordt erbij geroepen maar deze weigert te proeven (logisch) waarna Michel verhaal gaat halen aan de toog. Het bier wordt vervangen door een nieuw brouwsel dat wel voldoet aan de verwachtingen. Eerlijk is eerlijk: de grenadinesmaak was wel lekker.

De “Extra van Westmalle” is niet te verkrijgen in het café. Dit bier kan naar verluidt enkel per bak verkregen worden op vrijdagmorgen aan de abdij. Jammer, een niet in te vullen leemte in onze toer. 

Na een uurtje vervolgen we onze weg. Opnieuw fietsen we langs het water via het kanaal Antwerpen – Turnhout. Ter hoogte van Merksplas kiezen we richting noorden, er rest ons geen tijd om de Kolonie van Merksplas te bezoeken. We hebben onze identiteitskaart en genoeg geld voor een brood op zak dus we zouden toch niet mogen blijven.

Een korte tijd later rijden we Nederland binnen, één trappistenbrouwerij “La Trappe” ligt immers op Nederlands grondgebied. Ter hoogte van een Belgische enclave in Baarle-Nassau eten we ons lunchpakket op waarna we de straat oversteken om onze afval te droppen in een Nederlandse vuilbak.

Rond 1700hr komen we aan in Tilburg in de B&B “Eén der Koningshoeven” waar we voor een gesloten deur staan. Buren lichten ons in dat de eigenaars pas tegen half zes zullen thuis komen. We besluiten de bagage achter te laten en ons naar de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te begeven, beter bekend als Trappistenabdij La Trappe. Ter plaatse blijkt dat de abdijwinkel en proeflokaal sluiten respectievelijk om 1800hr en om 1900hr. Er resten ons anderhalf uur om 9 (negen) trappisten te proeven.

Gelukkig kunnen de meeste brouwsels geproefd worden in glaasjes van 12,5cl zodat een acute alcoholvergiftiging kan vermeden worden. Enkel “Bockbier” komt in een flesje van 33cl.

De “Quadrupel Oakaged Batch 7” dient aangekocht te worden in de abdijwinkel aan 9,95€ per flesje (duurder dan bij een drankslijterij in België). Hij laat ons watertanden, hij wordt beschreven als volgt: “BATCH 7 is geblend in juni 2011 en is de eerste batch (van twee) die op oude whiskeyvaten heeft gerijpt. Deze vaten zijn afkomstig van verschillende whiskeystokerijen waaronder Bowmore, Tamdhu, Strathspey en Laphroaig (Johnstons). De aroma’s van de whiskey’s hebben een duidelijke invloed op de uiteindelijke smaak. Deze smaak is opmerkelijk en duidelijk anders dan die van de voorgaande batches. Turf en gebrand zijn sterker aanwezig, terwijl hout en tannines uit hout juist minder duidelijk zijn te herkennen. Maar het warmende effect in combinatie met de volle, stevige smaak die de whiskeyvaten hebben afgegeven op onze toch al mooie Quadrupel, maken deze batch misschien wel tot de smaakvolste tot nu toe gebrouwen.”
Klinkt lekker, niet? We besluiten wijselijk om elk maar één flesje aan te kopen en hem te sparen voor een volgende, speciale, gelegenheid.

Na 8 trappistenbieren geproefd te hebben zijn we rijp om in te checken in onze B&B. Dat moet vrij goed verlopen zijn maar ik herinner er mij niks van …

In Tilburg genieten we nog van een overheerlijke maaltijd in het Thaise eetcafé Jasmin (www.jasminethai.nl), als toemaatje betaalt Michel de rekening ter gelegenheid van mijn verjaardag.

Geproefde bieren vandaag:

  • Westmalle half/half (Tripel/Dubbel)
  • La Trappe Puur (4,7% alcohol)
  • La Trappe Witte Trappist (5,5% alcohol)
  • La Trappe Blond (6,5% alcohol)
  • La Trappe Dubbel (7,0% alcohol)
  • La Trappe Bockbier (7,0% alcohol)
  • La Trappe Isid’Or (7,5% alcohol)
  • La Trappe Tripel (8,0% alcohol)
  • La Trappe Quadrupel (10,0% alcohol)

Bekijk hier de rit in detail op Komoot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *