Sultan Trail of Grensdansen?

Voorbereidingen treffen voor …

Na de teambuilding als voorbereiding voor de fietstrip naar Griekenland via de Sultan Trail en terug via een westelijke route is het wachten op veel (héél veel) groene lichten.
De problematiek is complex:

  • We moeten België kunnen verlaten (dat zou sinds vandaag 19 april geen problemen meer geven).
  • We moeten de grenzen van te doorkruisen landen vrij kunnen overschrijden (quarantaine vermijden).
  • Alle te doorkruisen landen dienen oranje of groen te zijn (repatriëring mogelijk indien nodig, reisverzekering geldig)
  • Iedereen is gevaccineerd of niet (gemengd groepje kan problemen scheppen).
  • De HORECA dient overwegend ‘open’ te zijn (terrasjes, binnen zitten, …).
  • De campings dienen open te zijn (goede bron: ACSI).

Het plan om op 03 mei vanuit België te vertrekken moest losgelaten worden. De maatregelen in de Europese landen laten eenvoudigweg geen ruimte daarvoor en het gezond verstand slaat bleek uit als je het in overweging neemt.
Na een kaartstudie blijkt dat we in de datumvork 26 mei / 03 juni vanuit Wenen zouden moeten vertrekken om op tijd in Thessaloniki te geraken als onze spitsbroeders daar landen.

Bij vertrek op 26 mei kunnen we de Sultan Trail uitvoeren van Wenen tot Edirne waarna we de EV13 richting westen volgen tot Thessaloniki. Als ultieme deadline hebben we nog de mogelijkheid om te vertrekken op 03 juni, dan volgen we de Sultan Trail tot Budapest om daar over te schakelen naar de EV13 richting zuiden. Dat laatste levert een negental dagen tijdwinst op omdat het traject zo’n 800 kilometer korter is.


Wat als …

De kans bestaat dat er helemaal niet vertrokken wordt richting Griekenland in mei of juni als de problematiek te onoverzichtelijk is.
Als alternatief wordt dan een rondje België gefietst. De uitgestippelde route houdt rekening met de gesloten grenzen van Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zodat er geen sprake kan zijn van verplichte PCR-testen, quarantaine of andere verwikkelingen. Ook wordt het zo mogelijk om gepast te reageren op een mogelijke vaccinatie uitnodiging, het is maximaal één dagreis naar het thuisfront.
1.550 kilometer op de grens of net binnen België. Ook worden een vijftal lussen voorzien in het binnenland.

Het ziet ongeveer zo uit:

Rode lijn: ‘Grensdansen binnen België’ 1.550 kilometer

Groene lijnen: binnenlussen van telkens 250 kilometer (3 tot 4 dagen)

Of je kan hier klikken om op Komoot de volledige route in detail te bekijken (opent in een apart venster).

De vijf ‘binnenlussen’ starten aan de stations van Eupen, Florenville, Beauraing, Erquelinnes en Moeskroen. Ze zijn gemiddeld zo’n 250 kilometer lang en er wordt telkens 3 tot 4 dagen voor uitgetrokken naargelang het terrein. Bezienswaardigheden die bestempeld worden als ‘een omweg waard’ worden zeker opgezocht. Tenminste, als we daar geen quarantainerisico door lopen (fietsen?).

Overnachtingen zijn voorzien op campings, paalkamperen, B&B, hotelletjes, jeugdherbergen, Airtnt, Vrienden op de Fiets, … Een tweetal keren per dag wordt er tijd uitgetrokken om de bevoorrading op peil te brengen. Als de omstandigheden het toelaten wordt een maaltijd in een restaurant zeker niet afgeslagen.

Wordt vervolgd…

Abonneer je op deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *